Tips van de bakker #1


Bakkers bedenken door veel werkervaring steeds meer trucjes die ze kunnen toepassen om het werk makkelijker en sneller te laten verlopen. Juist deze trucjes maken de eindproducten beter en constanter.
Lees snel verder voor een aantal handige tips van de bakker!

Spuitmondjes

Bonbonvormen mouleren
Als je bonbonvormen gaat mouleren, houdt dat in dat je een laagje chocolade aanbrengt in de bonbonvorm. Dit wordt de bovenkant van de bonbon. Je kunt dit op twee manieren doen: met een pollepel of met een spuitzak. Voor het beste resultaat kies je voor een spuitzak. Zo kun je de bonbonvorm het snelst vullen en afstrijken, waardoor je een dun laagje krijgt. Hoe dunner de laag chocolade van de bonbon is, hoe beter.

Kleine rondjes uitsteken
Voor het uitsteken van heel kleine rondjes voor bijvoorbeeld marsepeinen- of chocoladedecoraties, heb je geen koekjesuitsteker nodig. Je kunt gewoon de achterkant van een spuitmondje gebruiken. Wikkel de bovenkant in een stukje plastic folie of een papiertje, want anders kan je bij het uitsteken last van je hand krijgen.

IJslepel
Een ijslepel is een handig hulpmiddel bij het bakken. Door kokosmakronen of muffinbeslag te scheppen met een ijslepel, heeft elk product dezelfde hoeveelheid en is er geen verschil onderling. Het werkt snel, want je hoeft niet elk product apart te wegen.

Scoops

Gebruik een turntable
Voor een perfect strakke taart, is het gebruik van een turntable ideaal. Je draait het plateau en houdt je paletmes tegen de taart aan en op deze manier kun je snel en heel eenvoudig een taart maskeren.

Ingrediënten bewaren
Ingrediënten zijn maar een bepaalde tijd houdbaar. Slagroom blijft slechts een paar dagen goed na opening. Omdat de kans groot is dat je vergeet wanneer je het pak open hebt gemaakt, is het slim om direct bij opening met een zwarte stift de datum van die dag op de verpakking te schrijven. Zo hoef je het zelf niet bij te houden en weet je zeker dat je geen ingrediënt gebruikt dat niet meer goed is.

Bonbons oppakken met een handschoen
Je staat er wellicht niet bij stil, maar bij het oppakken van een bonbon, zie je direct vingerafdrukken en vlekjes. Dat is niet erg als je hem gelijk opeet, maar als je zelfgemaakte bonbons aan iemand cadeau wilt doen, kun je deze het beste oppakken met een speciale handschoen.

IMG_1870

Uitrollen tussen plastic
Als je een product eigenlijk niet uit kunt rollen, omdat het bijvoorbeeld te plakkerig is, kun je het tussen twee stukken plastic folie of bakpapier uitrollen. Het plastic kun je er vervolgens eenvoudig verwijderen. Deze truc kun je toepassen bij het uitrollen van o.a. feuilletine en marsepein.

Cacaopoeder trekt in het product
Bij het maken van tiramisu kan het zo zijn dat de cacaopoeder in de mousse is getrokken. Dit herken je doordat de cacaopoeder donker is gekleurd. Het ziet er niet aantrekkelijk uit. Om dit te voorkomen, moet je de mousse eerst laten opstijven. Je kunt de tiramisu bijvoorbeeld invriezen, zodat de mousse hard wordt, waarna je deze kunt bestrooien met cacaopoeder.

Thuis soezen bakken
De oven in een bakkerij heeft een stoomfunctie, maar waarschijnlijk heeft de oven die jij thuis hebt dat niet. Het is echter wel belangrijk dat er stoom in de oven aanwezig is. Alleen dan zullen de soezen goed souffleren, oftewel toenemen in volume en hol worden van binnen. Een slimme oplossing voor als je thuis soezen wilt gaan bakken: spuit met een plantenspuit wat water in de oven, net voordat je de oven dicht doet en bak dan de soezen.

Banana Éclair from Café Selmarie

Follow
photos by: &

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *