Tips voor een betere reuk en smaak


Voor een bakker is een goed reuk- en smaakvermogen heel belangrijk. Wanneer je een product in de oven bakt, zie je en voel je niet alleen of het gaar is, maar je ruikt het ook.
Daarnaast is het reukzintuig erg van belang bij het proeven van een product.
Reuk en smaak hangen ontzettend nauw samen. De smaak van ons eten wordt voor maar liefst 90% bepaald door geur.
Een verkoudheid kan je reuk en dus ook je smaak verminderen, maar ook als je ouder wordt, neemt het af. Gelukkig zijn er manieren om deze zintuigen te verbeteren.

Freshly Baked Lussekatt

Geuren zijn belangrij. Ze kunnen je emoties beïnvloeden. Bij een bepaalde geur kun je je weer helemaal wanen in iets wat je ooit hebt meegemaakt.
Winkels gebruiken vaak sprays met bijvoorbeeld de geur van gebakken brood, wasmiddel of een nieuw boek.
Zelfs bij het verkopen van je huis wordt aangeraden om een appeltaart te bakken, want mensen zijn gevoelig voor lekkere geuren.

Aangezien geuren helpen om iets intens te kunnen proeven, proef je ook bijna niets als je je neus dichtknijpt. Het enige dat je tong doet, is het waarnemen van zoet, zuur, zout, bitter en umami.

Freshly Baked Bread with Black Truffle Butter

Hoe kun je je geur en smaak verbeteren?

De temperatuur
De temperatuur beïnvloedt de smaak van een gerecht. Gerechten die koud zijn, hebben vaak een minder sterke smaak dan warme gerechten. Je kunt je voorstellen dat ijs je smaakpapillen verdoofd en dat je daardoor veel minder proeft.

Droge keel
Drink zoveel mogelijk water. Een droge keel kan er namelijk voor zorgen dat je reuk achteruit gaat. Ook als je neus te droog is, bijvoorbeeld in de winter, ruik je minder goed. Dit komt doordat de verwarming aan is en de luchtvochtigheid laag wordt. Gebruik dan een luchtbevochtiger in je huis.

Zout
De toevoeging van een heel klein beetje zout aan bijvoorbeeld een chocolademousse, zorgt ervoor dat de smaken heel mooi naar voren komen.

salt shaker

Goed kauwen
Door eten goed te kauwen, verspreidt de geur en smaak zich goed in de mond. Hierdoor proef je het eten veel beter.

Roken
Roken tast je smaakpapillen aan. Wanneer je op tijd stopt, zal je reuk- en smaakvermogen waarschijnlijk weer terug komen, maar als je langere tijd rookt, kan het permanente schade veroorzaken.

Afwisseling
Eet elk hapje iets anders. Bij een typisch Hollandse maaltijd, zoals aardappels, groenten en vlees, kun je beste afwisselend een hapje nemen. Dit voorkomt als het ware verveling van je reuk en smaak.

Heet eten en drinken
Vermijd heel heet eten en drinken. Daarmee wordt zowel zeer gekruid eten als hete thee bedoeld, want beide zijn boosdoeners; ze kunnen je smaakpapillen beschadigen.

img_1388

Honger
Je hebt vast wel eens gemerkt dat eten lekkerder smaakt als je honger hebt. Met een knorrende maag werken de smaakzintuigen het allerbest.

Medicijnen
Het gebruik van sommige medicijnen, zoals cholesterolverlagers, antidepressiva en hoge bloeddrukmedicijnen kunnen effect hebben op je reuk en smaak. Het kan zijn dat je een afkeer krijgt tegen bepaalde smaken of dat je reuk- en smaak vermindert.

Samen eten
Eet met andere mensen. Uit onderzoek is gebleken dat je in gezelschap van anderen je eten beter proeft.

Eat Together

Follow
photos by: & , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *