Tips voor het decoreren van producten


Decoreren is een zeer belangrijk onderdeel binnen het bakkersvak. Met een mooie decoratie ziet het product er aantrekkelijk uit en zal een klant sneller geneigd zijn het te kopen. Een banketbakker houdt met bepaalde dingen rekening bij het decoreren van een taart, gebakje of ander product.
Lees snel verder voor een aantal basistips!

image001

Geen plastic decoraties
Soms zie je wel eens bij kindertaarten of kinderijsjes dat er plastic decoraties zijn gebruikt. Kinderen vinden dit leuk, omdat ze dan iets hebben om mee naar huis te nemen. Houd er echter rekening mee dat een product met plastic decoraties er snel goedkoop uit ziet. Het doet afbreuk aan de uitstraling van het product.

Vierkante taart?!
Een ronde taart moet rond blijven. Het is belangrijk dat je daar rekening mee houdt als je een taart gaat decoreren. Een goed voorbeeld is de slagroomtaart. Deze wordt meestal gedecoreerd met vers fruit en chocoladegalettes. Het beste kun je een oneven aantal van elke decoratie gebruiken. Dus bijvoorbeeld vijf partjes mandarijn, 5 aardbeien en 5 chocoladegalettes. Wat er gebeurt als je voor 4 stuks gaat? Dan heeft de ronde taart de neiging om vierkant te ogen en dat is natuurlijk niet te bedoeling.
Ook de plek waar je de decoratie plaatst, doet er toe. Een taart lijkt op het oog groter als je de decoratie zoveel mogelijk langs de rand plaatst.

091209: Best Cake Ever

Wees creatief met huis-tuin-en-keukenmateriaal
Het klinkt misschien heel vreemd, maar in de patisserie en chocolaterie worden veel hulpmiddelen gebruikt die er eigenlijk niet thuishoren. Zo kun je een staalborstel gebruiken om op een stuk chocolade een houtachtig effect te creëren.
De Nederlandse patissier Frank Haasnoot heeft tijdens zijn deelname aan de prestigieuze vakwedstrijd World Chocolate Masters een boormachine gebruikt voor het maken van chocoladedecoraties. Hij plaatste een bevroren staaf in de boormachine en terwijl hij deze liet draaien, spoot hij er met behulp van een cornetje een dunne straal chocolade overheen. Het resultaat: een zeer fijn spiraaltje van chocolade dat gebruikt kan worden als decoratie voor op een taart.

De structuur
De structuur van de decoratie moet passen bij de taart of het gebakje zelf. Een speelse taart met een superstrak chocoladegalletje is wellicht niet de meest passende keuze. Andersom geldt dit ook: een speelse decoratie op een strakke taart past niet zo goed.

14991833_412116645579351_5609285419510372241_n

Contrasterende kleuren
Of je nu een taart, bombe of tartelette maakt; het gebruik decoraties in contrasterende kleuren zorgt dat een product er echt uit knalt. Groen en oranje is een mooi voorbeeld van contrasterende kleuren. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat deze kleuren de smaken van het gebakje weergeven. Ook belangrijk: gebruik natuurlijke kleuren. Roze met blauw is misschien wel een mooie kleurencombinatie, maar het ziet er snel chemisch uit.

In balans
Meestal komt de term ‘less is more’ goed van pas in de patisserie. Veel verschillende decoraties geeft een rommelig effect en dat kan ervoor zorgen dat de balans verdwijnt. Patisserie is strak en verfijnd. Neem net als een kunstenaar even een stap terug van je kunstwerk en kijk of het ‘af’ is.

image003

Follow
photo by:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *