Tips voor het meedoen aan een vakwedstrijd


In verschillende vakken worden wedstrijden georganiseerd, maar vooral in de culinaire sector zijn dat er jaarlijks een heleboel. Of je nog student bent of al jaren werkzaam in een bakkerij of patisserie; er is altijd wel een wedstrijd waar je aan kunt deelnemen. Van het meedoen aan een vakwedstrijd leer je heel veel, omdat je zelf producten moet ontwikkelen die je vervolgens tijdens de wedstrijd binnen een bepaalde tijd moet bereiden. Om het meeste uit je producten én je creativiteit te halen, staan hieronder een aantal tips voor het deelnemen aan een wedstrijd.

Vakwedstrijd

Tip 1. Laat je niet intimideren
Het is heel belangrijk dat je je op weg naar en tijdens de wedstrijd niet laat intimideren door de andere kandidaten. Het is niet ondenkbaar dat je zulke goede producten van anderen ziet dat je gaat twijfelen aan je eigen kwaliteiten of het zelfs opgeeft. Als je je laat intimideren, remt dat je creativiteit en daarmee worden je prestaties automatisch minder. Ga dus altijd uit van je eigen kracht!

Tip 2. Houd de trends in de gaten
Het is goed mogelijk dat juryleden erop letten of je hebt gekeken naar de huidige trends, zoals matcha, yuzu, gember, eetbare bloemen of basilicum in patisserieproducten.
Ook zijn bepaalde manieren van het afwerken van een taart op dit moment erg populair. Het ‘spinnenwebeffect’ op een spiegel bijvoorbeeld. Dit creëer je door met een andere kleur gelei over de spiegel heen te gaan. Omdat de spiegel nog uitloopt, ontstaan er een effect dat een beetje aan een spinnenweb doet denken.

35th Culinary Arts Competition

Tip 3. Lees de regels goed
Het zou een bittere tegenvaller zijn als je door het niet goed hebben gelezen van de regels gediskwalificeerd wordt. Zorg dus dat je aan alle eisen voldoet en dat je precies weet wat je moet doen.

Tip 4. Verzin nieuwe combinaties
Ooit heeft iemand chilipeper met chocolade gecombineerd, terwijl je dat waarschijnlijk niet de eerste combinatie is waar je aan zou denken. Interessante combinaties maken je product ook een stuk interessanter. Steek er tijd en energie in om nieuwe combinaties te bedenken en uit te proberen. Hiermee laat je ook creativiteit zien en dat wordt meestal wel gewaardeerd tijdens een wedstrijd.
Denk ook aan extra toevoegingen en elementen. Wat dacht je het toevoegen van glitter aan cacaopoeder? Het kost niet veel tijd, maar geeft wel net dat extra aan je product.

image003

Tip 5. Voorkom een tunnelvisie
Als je deelneemt aan een vakwedstrijd, krijg je meestal een thema toegewezen of moet je er zelf een bedenken. Alle producten die je moet bereiden tijdens de wedstrijd, moeten te maken hebben met dat thema. Echter ligt een tunnelvisie daardoor op de loer. Als je in die tunnelvisie zit, ga je letten op elk detail en vind je op een bepaald moment niks meer bij dat thema passen. Probeer dat los te laten, want met een tunnelvisie schiet je niks op.

Tip 6. Gewoon doen
Het kan zijn dat je een decoratie voor op je taart bedacht hebt, maar geen idee hebt hoe je dat zou moeten uitwerken. De tip is om dan gewoon te beginnen en te kijken wat lukt. Vaak kom je met huis-, tuin- en keukengerei een heel eind.
Wil je een specifiek voorwerp van chocolade maken? Vul dan een bak met gelatine, plaats dit voorwerp erin en laat de gelatine hard worden. Los het geheel uit de bak en snijd de gelatine doormidden. Verwijder het voorwerp. Je hebt dan twee helften met de afdruk van het voorwerp. Vul deze helften met getempereerde chocolade. Vervolgens plaats je de helften weer aan elkaar en verwijder je de gelatine. Op deze manier kun je elk willekeurig voorwerp maken dat je wilt.

CIMG2588.JPG

Follow
photos by: &

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *