Fabels en feiten over chocolade


Chocolade wordt overal ter wereld gegeten. Je zou misschien denken dat Amerikanen de meeste chocolade verorberen, maar de titel gaat toch echt naar Zwitserland. De gemiddelde Zwitser eet maar liefst 9,1 kilo per jaar. Dat zijn zo’n 170 Snickers! Er doen veel mythes over chocolade de ronde. Lees snel verder om erachter te komen wat nu eigenlijk wel en niet waar is.

Harvey Nichols Lime & Coconut Dark Chocolate Bar Close Up

Fabel 1.
Je moet bonbons in de koelkast bewaren
Hoewel het soms wordt beweerd, moet je chocolade NIET in de koelkast bewaren. Vocht kun je zien als een grote vijand van chocolade. Elke keer als je de koelkast of de verpakking opent, zal er condens neerslaan op de chocolade. Dit veroorzaakt witte vlekken op de chocolade. Naast dat dit er natuurlijk onaantrekkelijk uitziet, kan chocolade geuren overnemen van andere producten die in de koelkast liggen, zoals uien of vis. Kortom: bewaar chocolade niet in de koelkast, maar kies voor een donkere en droge plaats.

petits desserts

Feit 1.
Chocolade is lang houdbaar
Chocolade is veel langer houdbaar dan gebakjes. Echter is er wel een verschil tussen witte, melk en pure chocolade. Een reep pure chocolade kun je circa een jaar bewaren, terwijl dit voor witte- en melkchocolade zo’n 6 maanden is. Bonbons met een ganache – een vulling waarin slagroom is verwerkt en dat bederft – kun je veel korter bewaren; zo’n 3 weken.

Fabel 2.
Chocolade dat wit is uitgeslagen kun je niet meer eten
Chocolade met een witte waas ziet er niet zo aantrekkelijk uit, maar het is nog steeds eetbaar. Vetbloem, zoals dit wordt genoemd, ontstaat door temperatuurschommelingen. De chocolade heeft misschien in een warme auto gelegen of je hebt het in de koelkast bewaard. De enige manier om dit te herstellen is door de chocolade opnieuw te laten smelten en te tempereren.

Midnight Delights

Feit 2.
Witte chocolade is geen echte chocolade
Hoewel witte chocolade meestal in één adem genoemd wordt met melkchocolade en pure chocolade, is het eigenlijk helemaal geen echte chocolade. Witte chocolade bestaat uit cacaoboter – ook wel cacaovet genoemd -, suiker, melkpoeder en eventueel een smaakstof, zoals vanille. Het bevat dus geen cacaopoeder, maar alleen het vet dat uit de cacaomassa wordt geperst tijdens de verwerking. Hierdoor heeft de chocolade dus ook geen bruine kleur, zoals melk- en pure chocolade.

Fabel 3.
Chocolade raakt nooit op
Helaas voor chocoladeliefhebbers dreigt er momenteel een serieus chocoladetekort in de wereld. We eten meer chocolade dan er wordt gemaakt.
Cacaobonen komen uit voornamelijk uit Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Afrika. Gemiddeld mislukt 30 tot 40 procent van de wereldwijde cacaoproductie vanwege droogte en ziektes. In Zuid-Amerika heerst bijvoorbeeld een schimmelziekte die de oogst vernietigd. Ook in Ivoorkust en Ghana zit het niet mee voor de cacaoboeren, want daar is het vaak te droog voor een goede oogst.
Ook speelt mee dat gezonder leven steeds meer een trend lijkt te worden. Pure chocolade is nu eenmaal minder dikmakend dan melk- en witte chocolade. Echter bevat pure chocolade wel meer cacaomassa en dat is dan weer niet gunstig. Verwacht wordt dat de prijs van chocolade de komende jaren alleen nog maar meer zal stijgen.

mount chocolate

Feit 3.
De commerciële magnetron is uitgevonden dankzij chocolade
In de jaren 40 werkte ingenieur Percy Spencer bij een Amerikaans technologiebedrijf. Hij was bezig met een onderzoek naar de microgolven van de magnetron. Op een werkdag stond hij voor een werkende magnetron en merkte dat de chocoladereep in zijn zak smolt. Percy Spencer realiseerde zich dat dit door de straling kwam. Hij besloot meer te experimenteren en nam een zak maïskorrels mee. Binnen twee minuten nadat hij dit voor de microgolven had geplaatst, waren alle maïskorrels veranderd in popcorn.

Feit 4.
Vroeger werd er met cacao betaald
In de tijd van de Maya’s en de Azteken werd er met cacao betaald. Cacao was veel waard. Het schijnt dat je voor 10 cacaobonen een konijn kon kopen en dat je voor een slaaf 100 cacaobonen moest neertellen. Zelfs in deze tijd werd er al vals geld gemaakt. Sommige mensen maakte cacaobonen na met klei om daarmee te betalen. Enkel de rijken konden zich chocoladedrankjes veroorloven. Je eigen geld opdrinken is natuurlijk erg kostbaar.

Cacao

Follow
photos by: & , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *