Waarom kiwi niet samengaat met slagroom


Een slagroomtaart wordt met diverse vruchten gedecoreerd, waaronder een kiwi. De groene kleur van een kiwi staat tenslotte erg mooi bij een rode aardbei. Toch gaat kiwi helemaal niet goed samen met slagroom. Het melkproduct – in dit geval slagroom – dat in aanraking komt met een kiwi, zal bitter smaken. Maar hoe ontstaat dit dan? En is er een oplossing voor?

Kiwi en slagroom

Bittere slagroom
Een slagroomtaart hoort zoet te zijn. Het is natuurlijk zonde als een taartpunt minder lekker smaakt dan de ander, enkel omdat daar een stukje kiwi op gelegen heeft. Helaas is dat wel het geval als je een slagroomrozetje decoreert met kiwi.
In kiwi zit een enzym, genaamd ‘actinidine’. Dit enzym breekt de eiwitten in melkproducten af, waardoor het een bittere smaak krijgt. Omdat de eiwitten worden gesplitst en opgelost, zal het mengsel gaan schiften. Ook breekt actinidine gelatine af. Een dessert met gelatine én kiwi zal dus niet opstijven. Het is dus niet mogelijk om met deze vrucht een mousse te maken.
Mocht je willen testen of een melkproduct en kiwi echt niet samengaan, maak dan een kiwi-milkshake! Dit is haast ondrinkbaar.

Dit geldt niet alleen voor kiwi. Ook mango, papaja en verse ananas gaan niet goed samen met melkproducten.

image002

Is er een oplossing?
Ja, gelukkig wel! Als je het enzym wilt laten verdwijnen, kun je de kiwi van tevoren blancheren. Dit betekent dat je het kort in een pan met kokend water plaatst en daarna met koud water afspoelt. Wil je een slagroomtaart decoreren met kiwi? Geleer dan naast de bovenkant ook de onderkant af. Zo komt de kiwi niet direct in aanraking met de slagroom en zal deze de taart ook niet aantasten.

Het enzym actinidine komt alleen maar in kiwi voor. Gelukkig is het niet alleen maar negatief! Je kunt kiwi namelijk gebruiken om vlees malser te maken. Als je vlees laat marineren in kiwisap, komt het enzym in contact met het vlees. Het gevolg: de eiwitten breken af en het vlees wordt veel sneller mals.

image003

Follow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *