5 grote bakirritaties


Kruimels tussen je zo strak gemaskeerde taart, het schiften van een mousse en het inzakken van een cake; het zijn allemaal dingen waar je je enorm aan kunt ergeren. Gelukkig is er een lichtpuntje, want dit soort bakirritaties zijn te voorkomen!

Patisserie

1. Cake of kapsel dat inzakt
Cake en kapsel zijn kwetsbare producten. Als je de oven tijdens het bakken opent om de cake te checken, is de kans groot dat de cake inzakt. Aangezien elke oven anders is, zal je uit moeten proberen wat de beste baktijd en temperatuur is. Een kapsel bak je meestal op 180 graden Celsius voor zo’n 25 tot 35 minuten. Open voor die tijd de oven dus ook niet.

image001

2. Klontjes bij het garneren
Met klontjes in de chocolade kun je niet goed garneren. Je hebt tenslotte maar een klein puntje van het cornetje afgeknipt en als er een klontje in de chocolade zit, moet je het garneren onderbreken. Een heel eenvoudige, maar superhandige oplossing is door het cornetje te vullen met een zeefje die je door de chocolade hebt gehaald. Zo ben je er zeker van dat je een taart klontvrij kunt garneren!

3. Schiften
Het grootste irritatiepunt van een bakker is misschien wel het schiften van een mousse, ganache of beslag. Schiften ontstaat doordat er twee ingrediënten worden vermengd die niet dezelfde temperatuur of consistentie hadden. Bij het maken van een cakebeslag is het verstandig om de eieren langzaam toe te voegen aan de luchtige roomboter. Dreigt de massa in de schift te gaan? Voeg dan een beetje bloem toe. Ook kun je het toevoegen van de eieren en de bloem afwisselen. Bij het maken van een mousse is het belangrijk dat je eerst familie maakt, want anders is de schok te groot en kunnen de ingrediënten gaan scheiden.

Een ganache is ook gevoelig voor schiften. Is de ganache in de schift gegaan? Verwarm deze dan en het zal weer een glad mengsel worden! Verwarmen is de oplossing voor elk product dat in de schift is gegaan, maar helaas kun je niet elk product verwarmen. Als je een mousse zou verwarmen, zal het zijn luchtigheid verliezen en veranderen in een slappe massa en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Chocolate cake batter

4. Kapselkruimels in de gemaskeerde laag
Het liefst wil je dat een taart strak gemaskeerd is en dat er geen kapselkruimels zichtbaar zijn. Als het kapsel heel kruimelig of de botercrème te stevig is, wordt dit wat moelijker gemaakt. Wanneer de taart nog met marsepein bekleed wordt, is het minder erg dan wanneer je kruimels ziet tussen de slagroom. Het ziet er niet zo verzorgd uit. Door niet te hard te duwen met het paletmes kun je kruimels in de gemaskeerde laag zoveel mogelijk voorkomen.

5. Taart opbouwen in een ring
Een taart die opgebouwd is in een ring, is heel strak. Toch moet je opletten dat je de mousse of bavaroise de complete ring raakt, omdat je anders na het lossen strepen en gaatjes rondom zult zien. Als er nog een spiegel overheen komt is het niet zo erg, maar anders stoort het.

image003

Follow
photos by: &

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *