IJs is misschien niet het eerste waar je aan denkt in de koude maand december, maar toch is het een feestelijk gerecht dat niet kan ontbreken tijdens het kerstdiner. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een mooie ijstaart, een parfait of vanille-ijs met warme kersen. Het maken van ijs is een vak apart. Meestal leer je dit niet tijdens een banketbakkersopleiding. Wat houdt het vak van ijsbereider precies in en waar kun je het leren?
Het vak leren
De echte, ambachtelijke gelato is natuurlijk afkomstig uit Italië. Het verhaal gaat dat de Italiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo tijdens een van zijn reizen in aanraking kwam met de voorloper van de sorbet. Hij nam het recept mee naar zijn geboorteland en introduceerde het ook in de rest van Europa.
Nog steeds is Italië het land waar de meeste cursussen en opleidingen zijn om het vak van ijsbereider te leren. Er is in Bologna zelfs een heuse Gelato University waar meer dan 500 cursussen gegeven worden die variëren van een paar dagen tot 5 weken. Jaarlijks trekt het duizenden buitenlandse studenten.
Sinds 2016 worden er vanuit de Gelato University ook cursussen gegeven in de Benelux. Zo vond er dit jaar in België een 5-daagse cursus plaats. De cursisten leerden de basis van het bereiden van ijs.