Nieuw: Ruby chocolade van Barry Callebaut


Onlangs heeft de bekende chocoladefabrikant Barry Callebaut een nieuwe chocoladesoort geïntroduceerd, genaamd ‘Ruby’. Dankzij de natuurlijke, roze kleur en de bessensmaak mogen we het naast witte, melk- en pure chocolade de vierde, natuurlijke chocoladevariant noemen. Bij het maken van deze chocolade zijn namelijk geen kleur- of smaakstoffen gebruikt.

Het is meer dan 80 jaar geleden dat witte chocolade op de markt kwam en dat betekent dus dat het ontzettend lang heeft geduurd voordat er een nieuwe, natuurlijke chocoladevariant is ontdekt.

Ruby chocolade wordt gemaakt van de Ruby cacaoboon, die afkomstig is uit Ecuador, Ivoorkust en Brazilië. Chocoladefabrikant Barry Callebaut houdt het recept uiteraard geheim, maar benadrukt wel dat er absoluut geen fruitsmaak of kleurstof is toegevoegd aan de chocolade.

13 Jaar geleden ontdekte de fabrikant de Ruby cacaoboon en zag daar potentie in. De afgelopen jaren hebben wetenschappers in laboratoria in Frankrijk en België onderzoek gedaan naar het proces van het maken van chocolade.

De Ruby cacaoboon is vanbinnen lichtroze. Bij het maken van chocolade worden de cacaobonen gefermenteerd. Bij dat proces zal de kleur van de cacaoboon veranderen in een meer bruine, chocoladekleur. In het geval van de Ruby cacaoboon zal van de lichtroze kleur dus weinig overblijven. Echter, behalve als het fermentatieproces wordt overgeslagen.

Dit is wellicht het geheim van Barry Callebaut. Daarnaast zou dit kunnen verklaren waarom Ruby chocolade meer een fruitsmaak dan een chocoladesmaak heeft. Het proces waarbij de kenmerkende cacaosmaak wordt ontwikkeld, vindt tenslotte niet plaats.

Barry Callebaut hoopt dat de Ruby chocolade binnen 18 maanden verkrijgbaar zal zijn voor consumenten.

Denk jij dat Ruby chocolade aan zal slaan bij chocolaterieën en consumenten?

Bron: https://www.barry-callebaut.com/

Follow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *