Smaken waar we niet meer omheen kunnen


De ontwikkelingen in de patisserie staan nooit stil. Altijd zijn er wel nieuwe smaken te ontdekken, zelfs al moeten ze uit landen komen hier heel ver vandaan.
Deze smaken zijn misschien nu nog niet zo bekend bij de gemiddelde consument, maar binnen de kortste keren zal iedereen weten wat yuzu, matcha en tonka is.

Spice

Tonkaboon
Vanille wordt steeds schaarser en daardoor nog duurder dan het al was. Een goed alternatief is de tonkaboon. Dit is een vrucht die groeit aan de tonkaboom. De tonkaboon heeft een heel eigen geur en smaak. Het doet een beetje denken aan een combinatie van vanille, bittere amandel, rum, kaneel en kruidnagel. Het wordt vaak omschreven als een bijna hypnotiserende geur.
In Nederland is het alleen toegestaan om het aroma van de tonkaboon te gebruiken in gerechten. Dat heeft te maken met de stof coumarine. Dit kan bij grote inname schadelijk zijn voor de gezondheid.
Het aroma van de tonkaboon verkrijg je door rasp of fijngesneden stukjes te laten trekken in room of melk. Dit verwerk je dan vervolgens tot ijs, een mousse, een ganache of een bavaroise. Je hebt niet veel tonkabonen nodig, want het heeft een sterke smaak van zichzelf.

Tonka Beans

Yuzu
Yuzu is een Japanse citrusvrucht. Het is een zeldzame en erg kostbare vrucht. Yuzu bevat veel pitjes, maar erg weinig sap. Dit maakt de vrucht zo duur.
Yuzu wordt ook wel de meest aromatische citrusvrucht genoemd. Het is een combinatie van limoen, citroen, mandarijn en grapefruit. In zowel hartige als zoete gerechten is deze citrusvrucht een echte smaakmaker.
In Nederland is verse Yuzu niet makkelijk te verkrijgen, maar het sap daarentegen wel. Bij groothandels en toko’s kun je flesjes yuzusap kopen.

Yuzu Citrus from our back yard

Calamansi
Een andere citrusvrucht die je in de patisserie steeds vaker ziet terug komen, is de calamansi. Deze ronde vrucht groeit met name in Zuidoost-Azië. De calamansi is een kruising tussen de mandarijn, kumquat en citroen.
Calamansi is heel goed te combineren met yoghurt en kwark.

Trái Tắc, Quất, Hạnh - Citrus Microcarpa. Họ cam quít (Rutaceae)

Roze peper
Het klinkt wellicht wat vreemd om peper te gebruiken in de patisserie, maar toch kan het smaken heel mooi omhoog halen. Mango met chilipeper is bijvoorbeeld een heel mooie combinatie. De roze peper is goed te combineren met pure chocolade, granaatappel of aardbei.
Echter, de roze is peper is geen echte peper. Het is een koraalrode bes die groeit in Midden- en Zuid-Amerika. De smaak van de roze peper is zoet en licht pikant.
In Nederland kun je roze peper gewoon bij de supermarkt kopen.

pink pepper

Matcha
Matcha is een Japanse groene thee in poedervorm. Slechts een honderdtal boeren produceert deze thee en dat maakt het prijziger dan andere theesoorten. In Japan wordt Matcha-thee al eeuwenlang gedronken. Het zit vol anti-oxidanten en heeft een andere smaak dan de groene thee die we in Nederland kennen.
Sinds Matcha is overgewaaid naar Europa, zie je het overal voorbij komen in producten. In de patisserie wordt het bijvoorbeeld verwerkt in macarons, éclairs, cakes, mousses en ijs.

image001

Follow
photos by: & , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *