Trend: De quenelle


Een dessert dat bestaat uit een taartje met een bolletje ijs is zo 2015! De quenelle is dé trend als het gaat om het elegant presenteren van ijs, mousse, ganache, sorbet of slagroom. Oorspronkelijk wordt met deze Franse term een ‘ovaal gevormd gerechtje van fijngemalen vlees’ bedoeld, maar vandaag de dag is het bijna niet meer weg te denken uit de patisserie. Wat is precies een quenelle en hoe wordt dit gemaakt?

Chestnut Clafoutis Tart

Of het nu een gebakje, pannenkoekje of een dessert in een restaurant is; de quenelle maakt het geheel helemaal af. De elegante, ovale vorm geeft een product direct een luxueuze uitstraling. Het is nog eens iets anders dan een rozetje! Als je de techniek eenmaal onder de knie hebt, is het helemaal niet moeilijk om te maken.

Wanneer je een quenelle aan het vormen bent van bijvoorbeeld een mousse, hoort daar het toepasselijke werkwoord ‘quenelling’ bij. Van elk product dat ongeveer de consistentie van softijs heeft, kun je een quenelle maken. Dat hoeft dus helemaal geen zoet product te zijn. Probeer het eens met aardappelpuree, kruidenboter, crème fraîche, tartaar of zachte kaas.

2012-06-24_Chocolate-Salty-Balls

Maar hoe vorm je een quenelle?
Er is een aantal manieren om een quenelle te vormen. Het kan met één of twee lepels gedaan worden. Tegenwoordig zie je dat chefs een quenelle vaak met één lepel doen. Een lepel is naast een schaaltje met heet water ook het enige wat je nodig hebt om een quenelle te maken.
Voor het vormen van een quenelle, dip je de lepel in het hete water. Dit doe je zodat de quenelle zometeen makkelijk loskomt van de lepel. Houd de lepel zo vast dat de onderkant – de bolle kant dus – naar boven gericht is. Plaats de lepel een beetje schuin in de mousse of ander product. Duw de lepel van je af totdat deze gevuld is en draai deze vervolgens naar je toe. De mousse zou nu de vorm moeten hebben aangenomen van een quenelle. Hoe boller de lepel is, hoe meer de quenelle eruit zal zien als een ‘American football’.

Krijg je de techniek nu echt niet onder de knie, dan is er gelukkig nog een uitweg. Er zijn speciale siliconen quenellevormen op de markt gebracht. Zo kun je iedereen wijsmaken dat jij een quenelle expert bent!

Follow
photos by: &

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *